"Тільки отямилися після перевірок..": Ощадбанк повертає фізичну ідентифікацію для ВПО

Переселенці ще не оговталися після повернення перевірок фактичного місця проживання для отримання соцвиплат, як уряд скасував карантин і повернув фізичну ідентифікацію в "Ощадбанку".

"А уряд не подумав, як проходити ідентифікацію тим, хто продовжує жити в окупації? Може він запустить рейсові автобуси Маріуполь-Запоріжжя? А що робити тим, хто живе за кордоном? Але й це все деталі. у відділеннях "Ощадбанку" в Херсоні та інших прифронтових містах? У нас тепер скрізь стало безпечно? Якщо ви вже повертаєте такі перевірки, то подбайте про якісь дистанційні способи і не змушуйте людей йти до банків та стояти у годинникових чергах", - вважає переселенка з Маріуполя Марія Сергіївна.

З початку пандемії коронавірусу в Україні було припинено перевірку фактичного місця проживання переселенців, які отримували соціальні виплати. Крім того, до кінця пандемії було скасовано фізичну ідентифікацію пенсіонерів та одержувачів соціальної (адресної) допомоги з числа внутрішньо переміщених осіб у "Ощадбанку".

Але дані "послаблення" тривали недовго.

У листопаді 2022 року Міністерство соціальної політики вирішило відновити перевірки ВПО. Тоді правозахисники досягли якщо не скасування, то хоча б послаблення цього рішення. Вони посилалися на Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)", де йшлося, що на період дії карантину та протягом 30 днів з дня його скасування діє заборона на здійснення контролю за проведенням соціальних виплат ВПО за місцем їх фактичного проживання/перебування, а також здійснення перевірок фактичного місця проживання/знаходження ВПО при призначенні (відновленні) соціальних виплат.

У липні 2023 року Кабінет міністрів скасував карантин та відповідно нормативні акти, які значно спрощували певні процедури для внутрішньо переміщених осіб.

Наприклад, тепер повертається проходження ідентифікації у банках для отримання пенсій та соціальних виплат, дозволяється припиняти видаткові операції за рахунками "Ощадбанку" через непроходження ідентифікації, повертаються перевірки фактичного місця проживання/перебування ВПО тощо.

Нагадаємо, що згідно з Указом №637 Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2014 року, пенсіонери, які є внутрішньо переселеними особами та володарі електронного пенсійного посвідчення (ЕПУ), а також одержувачі адресної соціальної допомоги з числа ВПО повинні проходити процес фізичної ідентифікації в будь-якому відділенні . Ощадбанку кожні півроку .

Це означає, що вони мають особисто прибути у відділення банку для проходження ідентифікаційного процесу. Якщо цього не зробити, то виплати тимчасово припиняються банком.

Позиція " Ощадбанку "

На початку липня з'явилося повідомлення про те, що у зв'язку із закінченням карантину, з 1 вересня "Ощадбанк" відновлює проведення фізичної ідентифікації пенсіонерів та одержувачів соціальної (адресної) допомоги з числа внутрішньо переміщених осіб .

Фізична ідентифікація відбувається у три етапи:

1) Особисте звернення пенсіонера чи одержувача соціальної допомоги до будь-якого відділення "Ощадбанку". При собі слід мати паспорт чи інший документ, що засвідчує особу, та основну платіжну картку чи основне ЕПУ.

2) Пред'явлення працівнику "Ощадбанку" одночасно основної платіжної картки або основного ЕПУ та паспорта або іншого документа, що засвідчує особу.

3) Проведення пенсіонером або одержувачем соціальної допомоги операції отримання готівки або перегляду залишку коштів на рахунку через касовий POS-термінал (тобто виконання операції, яка передбачає введення особою ПІН-коду) або встановлення/зміни ПІН-коду з використанням основної платіжної картки або основного ЕПУ

За відсутності проходження фізичної ідентифікації одержувачами пенсій або соціальних виплат у складі внутрішньо переміщених осіб "Ощадбанк" обіцяє зупиняти видаткові операції за картковим рахунком .

"Після проходження внутрішньо переміщеної особи фізичної ідентифікації за встановленою процедурою видаткові операції за рахунком автоматично розблокуються банком не пізніше наступного календарного дня", - зазначають у "Ощадбанку".

Водночас у банку нагадують, що йдеться лише про тимчасове блокування банківської картки, а питання припинення чи продовження нарахування пенсійних чи інших соціальних виплат на карткові рахунки внутрішньо переміщених осіб належать до компетенції відповідних державних органів, які здійснюють відповідні соціальні виплати.

всі карантинні обмеження, відновлюється фізична ідентифікація внутрішньо переміщених осіб (відповідно до постанови КМУ №637) . . Щодо нарахування виплат, це питання вам слід уточнити в органах соціального захисту населення, які виплачують ці кошти", - пояснив співробітник головного офісу "Ощадбанку" Іван Романчук.

Він також наголосив, що фізична ідентифікація проводиться лише у відділенні банку (згідно з постановою КМУ №637 від 05.11.2014р. (п. 1).

Разом з цим виплата пенсій та соціальні виплати особам з інвалідністю І групи та іншим особам, які за висновком лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування та потребують постійної сторонньої допомоги, за їхньою письмовою заявою можуть здійснюватися акціонерним товариством "Укрпошта" з доставкою за фактичною місцю проживання/перебування таких осіб.

Законність рішення

Правозахисники зазначають, що незважаючи на те, що карантин було скасовано, ситуація зі свободою пересування в Україні не покращала. Більше того, вона стала лише гіршою: мешканці тимчасово окупованих територій практично не мають змоги виїхати на підконтрольну територію для проходження ідентифікації та інших процедур. До цього також додалися регулярні обстріли та повітряні тривоги.

"Очевидно, що при цьому ситуація зі свободою пересування, доступом до соціальних та інших державних послуг, можливістю захисту своїх прав та законних інтересів не покращилася. Частина законодавства, яка регулювала питання карантину, буде дійсна ще місяць з дня його завершення або скасування. Це означає, що остаточно карантинні норми припинять свою дію 30 липня 2023 року", - кажуть у громадській організації "Донбас S OS ".

За їхніми словами, в даний час законодавство вимагатиме змін для того, щоб врахувати об'єктивні складнощі, з якими стикаються люди через повномасштабну війну , та захистити їх законні права.

В Україні вже ухвалювалося рішення про автоматичне продовження всіх соціальних виплат саме у зв'язку з військовим становищем (а не карантином), але пізніше було скасовано.

Наприкінці 2022 року Кабмін зберіг автоматичне нарахування державної допомоги лише для тих громадян, які мешкають на тимчасово окупованих територіях або в зоні бойових дій .

Але й у цьому випадку йдеться лише про автоматичне нарахування, а не фактичні виплати. І та ж фізична ідентифікація від "Ощадбанку" не суперечить цьому рішенню: гроші будуть зараховуватися, але ви ними просто не зможете скористатися, якщо не приїдете до банку.

Уряд знає про проблему, що виникає зараз у ВПО. Співрозмовник " Острова " у Кабінеті міністрів України стверджує, що карантин скасовувався не з метою заблокувати виплати переселенцям і заощадити на цьому.

"Скоріш за все, пізніше буде окрема постанова, яка це питання врегулює. Наскільки я знаю, Міністерство реінтеграції вже працює над цим питанням. Попереду ще два місяці ", - наголосило джерело.

Що з перевірками місць проживання

У жовтні попереднього року уряд відновив перевірку фактичного місця проживання для внутрішньо переселених осіб, що призвело до позбавлення багатьох з них регулярних виплат. Це рішення зустріло різку критику з боку громадських та правозахисних організацій, які закликали до його скасування. Частково їхні вимоги були задоволені.

З початку 2023 року уряд вирішив проводити такі перевірки лише у виняткових випадках, мінімізуючи масові перевірки. Віце-прем'єр-міністр Ірина Верещук наголосила, що перевірка місця проживання внутрішньо переміщених осіб здійснюватиметься лише за підозри у незаконному отриманні допомоги, і лише після звернення правоохоронних органів до соціальних служб.

За її словами, кількість перевірок (станом на березень 2023 року) порівняно з минулим роком знизилася майже у 12 разів .

Водночас у Мінреінтеграції визнали, що питання вибіркових перевірок ВПО щодо їх фактичного проживання на заявленому місці залишається актуальним, тобто про повну відміну поки не йдеться.

Мінсоцполітики та Нацсоцслужба також надали роз'яснення територіальним органам соціальних служб про необхідність запобігати внутрішнім переселенцям щодо відвідування їх з метою перевірки.

Зокрема, під час перевірки посадова особа Нацсоцслужби має скласти відповідний акт. Також воно має залишити повідомлення про необхідність протягом 10 днів прибути до органу соціального захисту населення для проходження ідентифікації.

І лише у разі неявки переселенцям можуть припинити передбачені для них виплати.

"Ми не можемо допустити жодної дискримінації внутрішніх переселенців. Людей повинні попереджати. Вони не зобов'язані 24/7 знаходитися вдома, щоб не втратити грошову допомогу від держави, яка їм дуже потрібна . Перевірки повинні здійснюватися лише за підозри на неправомірне отримання допомоги", – вважає віце-прем’єр Ірина Верещук.

Вона також нагадала, що статус ВПО можна втратити за умови переїзду за кордон, повернення на місце постійного проживання або якщо своєчасно не повідомити про зміну фактичного місця проживання.

Реакція ВПО та українців в окупації

"Тільки отямилися після перевірок, а тут намічаються нові "пригоди". Як же так виходить, що при коронавірусі могли скасувати всі ці перевірки, а повномасштабна війна з постійними обстрілами - це менше зло?", - прокоментувала "ОстроВу" переселенка з Криму Світлана, яка мешкає в Ірпені.

Вона вже сходила до "Ощадбанку", щоб заздалегідь пройти ідентифікацію, одна їй там порадили "чекати на СМС".

"Можливо, щось ще зміниться. До кінця літа блокуватись рахунки точно не будуть, не переживайте", - запевнили переселенку у місцевому відділенні банку.

Їй також розповіли, що вона вже не перша, хто приходить і переживає, що виплати буде припинено, а картку заблоковано.

"Багато хто приходить і дзвонить у відділення, але нам поки що нічого відповісти", - процитувала переселенка співробітницю "Ощадбанку".

Жителі тимчасово окупованих територій, які продовжують отримувати українські пенсії, не розуміють, як вони зможуть пройти фізичну ідентифікацію, перебуваючи в окупації .

"На території, так званих, "ЛНР/ДНР" відсутній зв'язок українських операторів. Тому смс-повідомлення не надійдуть. І, взагалі, звідси виїхати неможливо, тому що точаться бої. Тому знову постає питання щодо можливості проведення нами фізичної ідентифікації? Пенсійний фонд мотивує тим, що саме за вказівкою "Ощадбанку" припиняються нарахування пенсії, тому що, за Вашими даними, пенсіонер не знімав кошти більше року. І, так, у результаті: території окуповані (навколо бойові дії), зв'язок українських операторів відсутній, люди безправні та безпорадні… Тоді яким же чином ми реально можемо підтвердити свою наявність у цьому світі?”, - запитує Ірина з Алчевська .

Виплати ризикують втратити переселенці, які мешкають за кордоном.

"Як на цю верифікацію їздити із закордону інвалідам??? Спочатку кажуть, щоб їхали, тепер як??? Витрати 600 доларів на дорогу, щоб отримати 1900 грн , і так кожні півроку??? Це знущання та грабіж останніх копійок", - пише у Facebook Тетяна Тимошенко.

Крім того, постає питання, наскільки безпечно змушувати велику кількість людей йти в "Ощадбанк" умовах постійних обстрілів . Особливо це актуально для прифронтових регіонів.

"Хочеться запитати у "Ощадбанку": "Ідентифікація проходитиме у бомбосховищах? Як працюватимуть під час повітряних тривог, особливо у прифронтових областях? Чи ви розумієте ці черги, і хто в них стоятиме? Хто подбає про безпеку людей? Невже торгові центри, ринки та вокзал нічого не навчили? І ще - як верифікуватимуться ВПО військовослужбовці, пенсіонери та інваліди, які виїхали за кордон, одержувачі на окупованій території? Далі – призупинять дію картки, передадуть дані до ПФУ, пенсійний фонд припинить переказувати кошти на картки. У цьому випадку розпочнеться судова епопея із виплатою боргів. А механізму виплати боргів не існує! І ці борги висітимуть вічно. Це вже все проходила перша хвиля ВПО. Борги не сплачені. А жити людям за які гроші??", - пише у Facebook Лана з Донецька.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті